Geplaatst op Geef een reactie

In de voetsporen van mijn vader met een boekje over Maasgouw

Omslag Mini-verhalen over Maasgouw

In de voetsporen van mijn vader met een boekje over Maasgouw

In september bracht ik mijn allereerste boek uit: Mini-verhalen over Maasgouw. Een verzameling van alle mini’s die ik de afgelopen twee jaar schreef voor de VIA Maasgouw. Ze zeggen altijd dat je meer op je ouders lijkt, dan dat je zelf vaak beseft. En dit is daar een goed voorbeeld van. Want ook mijn vader bracht boeken uit met als onderwerp Limburg.

Zo is het begonnen…

Toen ik twee jaar geleden mijn baan in loondienst vaarwel zei en de stap maakte om fulltime te gaan schrijven, verklaarde veel mensen mij voor gek. Waar zou ik dan aan de slag kunnen? En hoe zou ik mijn geld dan kunnen verdienen? Gelukkig mocht ik het werk dat ik inmiddels al lange tijd deed voor INEZ Training & Consulting voortzetten. De basis was er al. Eerlijk gezegd wist ik zelf ook niet zo goed hoe ik aan meer werk zou kunnen komen. Ik wist wel dat ik uiteindelijk graag voor kranten en tijdschriften wilde schrijven. Maar hoe? Geen idee!

Welkom bij VIA Limburg

Vrij snel daarna tipte een vriendin mij. ‘Er staat een oproepje in de lokale krantjes van VIA Limburg, ze zoeken correspondenten.’ stuurde ze me in een appje. Ik reageerde direct en stuurde een voorstel mee. Tijdens mijn cursus Reisjournalistiek kregen we een opdracht om een verhaaltje van 100 woorden te schrijven. Het idee is dat wanneer je niet in staat bent om een sfeer te schetsen in 100 woorden, dat je dit ook niet kunt in een groot artikel. Dit principe is bij mij blijven hangen en sindsdien schrijf ik regelmatig verhaaltjes van 100 woorden: de mini. Samen met mijn motivatie, mailde ik wat voorbeelden van mini’s.

Gelukkig was de hoofdredacteur enthousiast! En helemaal over de mini’s. Vanaf dat moment werd er iedere maand een mini over iets in de gemeente Leudal geplaatst. Dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik ook wat andere regio’s van de VIA Limburg benaderde met mijn mini’s. Hoofdredacteur Henk van VIA Maasgouw reageerde en daar mag ik, tot de dag van vandaag, om de week een mini leveren. Inmiddels doe ik veel meer schrijf- en fotografiewerk voor de VIA Limburg, maar de mini’s zijn gebleven.

Liefde voor Limburg

De liefde van mijn vader voor het regionale, voor Limburg, zit er dus ook bij mij in. Ik vind het heerlijk om oude verhalen te horen, geschiedenisdingetjes uit te zoeken en daar dan een makkelijk leesbaar stukje van te maken. Tegenwoordig zoeken mensen mij ook op met hun verhalen. Of komen ze tijdens een gesprek over een totaal onderwerp ter sprake. Zo interviewde ik Patrick de Bot over zijn activiteiten met Stichting MaasgouwMania. Hij liet ergens in het gesprek vallen dat zijn vader een schipper uit het Noorden was en zijn moeder een Limburgse. De mini ‘Uit de vaart’ werd geboren!

In de voetsporen

Dat ik in de voetsporen van mijn vader trad, gebeurde niet eens bewust. Na bijna twee jaar mini’s te hebben geschreven voor de VIA Maasgouw, leek mij dit een logische stap. Mijn moeder begon er laatst over: ‘Je vader heeft ook boeken over Limburg uitgebracht. Ik vergeet nooit meer toen hij zijn eerste boek schreef. Hij heeft dat gewoon laten drukken, zonder met mij te overleggen!’ De verontwaardiging van mijn moeder had natuurlijk te maken met de financiële gevolgen van het drukken van een boek. Ik heb haar verzekerd dat ik dit hele plan wel met Twan besproken heb.

Ergens snap ik mijn vader wel. Hij vermoedde dat mijn moeder het niet eens zou zijn met het laten drukken van een boek en koos er daarom voor om dat op eigen houtje te doen. Dat gevoel is voor mij herkenbaar. Soms heb ik ook een idee waar enig risico aan zit of waarvan de meeste mensen denken dat het niet haalbaar is en dan wil ik het toch doen. Uiteraard weet ik dat duidelijk communiceren alleen maar helpt en heb ik daarnaast ook nog eens een man die mij meestal vooral enorm steunt in de uitvoering van mijn ideeën.

Maasgouw en Buggenum

Hoe enorm trots ben ik op mijn eerste boekje. En hoe enorm trots ben ik, dat ik mijn eigen boek naast dat van mijn vader kan aanbieden in mijn eigen webshop.

Aldegundis in beeld en Mini-verhalen over Maasgouw, gebroederlijk naast elkaar. Overigens heeft mijn vader nog meer boeken uitgebracht. Na zijn overlijden in 2015 heb ik die allemaal meegenomen. We zijn inmiddels dus ruim vier jaar verder en ik ben nog steeds bezig met het uitzoeken van zijn spullen. Hopelijk kan ik zijn andere boeken binnenkort ook aanbieden op J Loves Books.

Aldegundis en Maasgouw naast elkaar
Aldegundis en Maasgouw naast elkaar

 

Pieterpadboek

Net zoals bij mijn vader, blijft het bij mij ook niet bij dit boek alleen. Inmiddels ben ik alweer een hele tijd bezig met het samenstellen van een nieuw boek over het Pieterpad. Deze langste wandelroute van Nederland tussen Pieterburen in Groningen en de Pietersberg in Limburg heb ik inmiddels voltooid. Alle reisverhalen met heel veel mooie foto’s worden nu in boekvorm gegoten. Een route die de diversiteit van het Nederlandse landschap laat zien. Ook hier geldt weer: kijk eens met andere ogen naar je eigen omgeving en ontdek dat je niet ver hoeft te reizen om veel moois en interessants te ontdekken.

Wil jij een van de genoemde boeken kopen?

Dat kan hier:

Voorzijde Mini-verhalen over Maasgouw klein

Mini-verhalen over Maasgouw

Voorzijde Aldegundis in beeld

Aldegundis in beeld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *